70 Upper Street Angel, London, N1 0NY +44 794 872 17 67
Aile Birleşimi Vizeleri

Aile Birleşimi (family union) ya da Aile Bireyi (dependent) vizelerinin kuralları Birleşik Krallık'ta yerleşmiş sponsor aile bireyinin Britanya'daki göçmenlik statüsüne göre farklılık gösterecektir. Sponsor aile bireyinin vize turu, vatandaşlık ya da süresiz oturum hakları göz önünde bulundurularak aile bireyi olarak katılacak kişinin başvurusunda, çift tarafindan hangi koşulların yerine getirilmesi gerektiği belirlenir. Bu alt kategorilere gelin birlikte göz atalım:

ANKARA ANLASMASI'NDA AİLE BİRLEŞİMİ KURALLARI

Ankara Anlaşması İş Kurma (self-employed) Vizesiyle ya da İşçi (worker) Vizesiyle Birleşik Krallık’ta kalmakta olan müvekkillerimiz eşlerini ve çocuklarını “dependent” olarak Birleşik Krallık’a getirmek istediklerinde Türkiye’deki Britanya Konsolosluğu'na ya da aile bireylerinin yaşadığı ülkenin konsolosluğuna başvuru yapabilmekteler. Sponsor aile bireyinin finansal durumu için belirlenmiş bir rakam yoktur, ancak hem kalacağı yerin hem gelirinin yeterliliği finansal koşul çerçevesinde ele alınır. Sponsor kişinin katılacak aile bireylerini geçindirebilecek koşulları sağlayabildiğini kanıtlamalıdır. Bu rakam kişinin harcamaları dikkate alınarak ortaya çıkar. 

İşçi ya da iş sahibi kişinin sunması gereken belgeler de detayli olarak listelenmemiştir, dolayısıyla durumunuzu en iyi ortaya serecek dokümanları ve hakikilik çerçevesinde işçi / iş sahibi statüsünde olduğunuzu da belgeleyebilmeniz gerekmekte. Katılacak eşten ya da 16 yaş üstü çocuklardan İngilizce sınav sonuç belgesi istenmemektedir. Birbirinden uzak yaşamış aile bireyleri ilişkinin gerçek ve devam ediyor olduğunu da belgeleyebilmeli. Çocukların bağımlı aile bireyi olarak tanınması icin üst yaş sınırı AB Hukuku şemsiyesi altında belirlenmiştir ve 21 yaştır. Aile bireyleri herhangi bir vize ile Britanya'da bulunmakta ise kendi ülkesine dönmeden ülke içinde bu basvuruyu yapabilir.

SÜRESİZ OTURUM SAHİBİ VE BRİTANYA VATANDAŞI STATÜSÜNDE AİLE BİRLEŞİMİ KURALLARI

Eğer Britanya'da yerleşmiş eş süresiz oturum hakkı edinmişse ya da Britanya vatandaşlığı sahibi ise bu durumda sponsorun eş için £18,600 kazanıyor olması gerekmektedir. Katılan çocuk(lar) olacaksa sayısı dikkate alınarak toplam gelir eşiği tespit edilebilir. Bu brüt (gross) gelirdir, ancak brüt gelir iş sahibi kişilerde ciro (turnover) ile karıştırılmamalıdır. 

İşçi satütüsünde olanların ve iş sahibi kişilerin farklı evraklarla başvurusu söz konusu olacaktır ve bu belgelerin neler olduğu, hangi özellikleri taşıması gerektiği belirlidir. Bu belgeler sağlandığı halde, özellikle finansal koşul yerine getirilse bile, hakikilik boyutunda başvuruların reddedildiği dikkati çekmektedir. Bunun nedeni genellikle rakamlardaki tutarsızlık, iş sahibi kişilerin banka hareketleri, belgelerin eksik sunulması, açıklama gerektiren yerlerde açıklayıcı bir yazı sunulmaması olabiliyor. Böyle bir yazi muhasebeciden, işverenden ya da sponsordan gerekebilir. Finans koşulunun yerine getirilememesi birincil ret nedenidir diyebiliriz. Finansal koşul sadece çalışmaktan elde edilen gelir ile değil diğer türde gelirler ya da birikim ile de sağlanabilir. Ornek olarak kira geliri ve burs çalışma geliri harici gelirlerdendir.

Çocuklarda katılım icin tanımlanan üst yaş sınırı Britanya göçmenlik kanunları çerçevesinde 18 olarak tanımlanmıştır. 16 yaş üstünde olan bütün başvuru sahiplerinin ilk katılım başvurularında belirlenen test merkezlerinden A1 İngilizce sınav belgesi sunması gerekmektedir.

Kalacak yerin koşulları, oda sayısı önemlidir. İlişkinin hakiki olduğu ve aile bireyleri uzak kalmışlarsa bu ilişkinin devam ettiğini kanıtlamalıdır. Aile bireyleri 6 aydan daha uzun bir vize ile Britanya'da bulunmakta ise başvurularını ülke içinde yapabilir. Ancak eğer turist ya da kısa dönem öğrenci / stajer vizeleri ile Britanya'da ise kendi ülkelerine ya da yaşadıkları ülkeye giderek başvuruyu oradan yapmalıdır.

AB VATANDAŞLARI İÇİN AİLE BİRLEŞİMİ KURALLARI

Bu kategoride iki başvuru gerekmektedir. İlki UK dışından Family Permit ile aile bireyi ya da bireylerinin ülkeye gelişi sağlanır. Bu 6 aylık bir giriş vizesidir ve çalışma hakkı sağlar. İkinci başvuru ülkeye giriş yapmış kişinin yerleşmek icin yaptığı 5 yıllık oturum başvurusudur. AB Hukuku'ndan doğan oturum haklarına her ne kadar vize demek doğru olmasa da genel kullanımda bu başvurulara da vize başvurusu denilmektedir. Ancak bu başvurularda hak Göçmenlik dairesi tarafından verilen bir hak olmayıp, otomatik olarak doğan bir haktır, bu nedenle oturum hakkı başvurusu, denmesi daha doğrudur.

AB Hukuku'nun aile birliğine ilişkin yaklaşımı Britanya Göçmenlik Kanunları'na göre çok daha esnektir. Bu nedenle finansal bir eşik ya da İngilizce seviyesi bu başvurularda istenmemektedir. Bu başvurularda en önemli koşul sponsor kişinin Britanya'da nitelikli AB vatandaşı olarak AB mevuzati ile paralel bir şekilde kaldığını kanıtlamasıdır. Sponsor kişinin işçi, iş sahibi, iş arayan, öğrenci, ekonomik yeterliliğe sahip kişi olarak kalıyor olması durumunda farklı mevzuat geçerlidir. Eğer ekonomik hayatın içinde aktif bir kişi değilse, öğrenci ya da ekonomik yeterliliğe sahip kişi statüsündeyse, bu durumda NHS'ten ücretsiz olarak yararlanmıyor olması, özel sağlık sigortası sahibi olması gerekir. İlişkinin kanıtlanması, özellikle uzak kalınmış bir süre varsa bu sürede ilişkinin devamının belgelenmesi çok önemlidir.

Britanya'da vizeli ya da vizesiz olarak bulunmakta olan kişiler oturum hakkı başvurusunu ülke içinde yapabilir. Başvuru yapılmasa bile otomatik hak nosyonu gereği bu kişiler yasadışı kalıyor sayılamaz. Sosyal hayatta okul, iş, resmi daireler vb alanlarda kolaylık olmasi icin aile bireylerinin başvuru yaparak oturum haklarını vize dairesinde onaylatması ve oturum kartlarını almalari tavsiye edilir.

PBS GÖÇMENLERİNDE AİLE BİRLEŞİMİ KURALLARI

Puan Bazlı Sistem kapsamında Britanya'da yaşayan göçmenlerin aile birleşiminde dikkat etmesi gereken kurallar, göçmenin tabi olduğu kurallara göre belirlenir. Tier 1 alt kategorileri, Tier 2, Tier 4 ve Tier 5 kategorisinde olan göçmenlerin aileleri farklı koşullarla Britanya'ya vize alabilmektedir. Finansal koşul bu kategoride de önemli olup, ilgili tutar sponsorun hangi alt kategori ile Britanya'da bulunduğuna paralel olarak değişir ve finansal koşul gerektiren kategorilerde hesaplanan birikimin 3 ay kadar hesapta tutulmuş olması gereklidir. Tutar sponsorun kategorisine ve Britanya'da ne kadar süredir kaliyor olduğuna göre değişir.

Tier 1 Yatırımcı ve Tier 1 Sıradışı Yetenek vizelerinde aile bireyleri için finansal koşul bulunmamaktadır.
Tier 2 kategorisinde işçilik statüsünün kanıtlanması gerekirken Tier 1 kategorilerinde sponsor kişinin girişim ve yatırımı ile ilgili belgelerin sunulması sponsorun kendi vizesine paralel şekilde Britanya'da yerleşmiş olduğunu kanıtlaması açısından önemlidir.

İlk başvuruda İngilizce sertifikası gerekmemektedir. Çocuklarda katılım yaşı Britanya göçmenlik kanunları çerçevesinde değerlendirilir ve 18'dir.

Immigration Connection aile birleşimi başvurularının bütün kategorilerinde hizmet vermektedir. Ailenin yerine getirmesi gereken kurallar ilk görüşmede detaylı bir inceleme ile tespit edilir. Basariyla surdurdugumuz bu calismalar bircok ailenin stressiz, pratik ve hızlı bir şekilde sonuca ulaşmalarini sağladı. Britanya ofisimiz sponsor kişi ile Türkiye ofisimiz de Türkiye'deki aile bireyleri ile iletişim halinde olarak başvuruların stressiz ve hızlı bir şekilde yürümesini sağlamakta.

Bu kategorilerde ilk görüşme ücretsizdir. Email ya da telefon yoluyla ücretsiz görüşme isteyebilirsiniz.
Nusra Sahin aile birlesimi vizeleri Ingiltere  vize basvuru es vizesi
Diğer Vize Hizmetlerimiz
Nüsra Şahin, MSc, MBA
UK Immigration Law Specialist

LONDRA OFİSİ: 70 Upper Street, Angel, N1 0NY
TELEFON: 0203 135 03 40
MOBILE: 0794 872 1767
E-POSTA: info@immigrationconnection.co.uk

TÜRKİYE OFİSİ: Barbaros Bulvarı, Aktaş İş Hanı. No:85 K:3 D:4, Beşiktaş, İstanbul
MOBILE: +90 (553) 276 09 06
E-POSTA: istanbul@immigrationconnection.co.uk
  • Text Hover
WhatsApp chat